Nyheter & Trender

 


Nyheter & Trender


Februari 2013

Berlin fångar trenden

Mockadetaljer på väg in, enkla mössor och kappor – den stora modemässan Bread & Butter i Berlin bjöd på en hel del nyheter och vidareutvecklingar i år. Dekorerat håller i sig även efter nyår och i stort ser Unibrands designers att vintagetrenden inte ser ut att mattas. Förutom allt detta: kulinariska tips i massor!

Unibrands designers Linda Lindqvist och Jenny Tjärnbro kom nyss hem från den stora mässan Bread & Butter i Berlin och de är riktigt nöjda – vilken designer är inte det när man får se mode från hela Europa samlat på ett enda ställe och dessutom får chansen att uppleva en av Europas mest pulserande huvudstäder? Årets upplaga av mässan visade många likheter med trendspaningen inför julen i London, men det syns att förändringarna är på väg när vi tittar på höst/vintermodet 2013.

- På damsidan så är ju det dekorerade modet starkt, precis som i London, säger Jenny. Strass, paljetter, nitar och lurexgarner – det är fortfarande ”fest i vardagen” som gäller, för modet i stort och även för ytterkläder och accessoarer. Höstens färger blir fortsatt vinrött, kamel, senapsgult och marin, helt enkelt en fortsättning på den vintage-trend vi är mitt uppe i. 

Roliga kappor och enkla mössor

- Jag tittade mycket på de många roliga kapporna, säger Linda. De finns i både knälånga och vadlånga varianter och jag tror att de kommer att dyka upp på mitt ritbord ganska ofta framöver!

Den kanske allra viktigaste accessoaren till hösten är den enkla stickade mössan: helt basic, utan mönster och med bara en liten logo tryckt på. För killar är det scarf som gäller: alla killar på mässan bar scarf, så det känns som en säker trend! Linda tycker sig också se att stövlarna är på väg bort, men kängan känns fortfarande högaktuell, gärna med spännen. Det passar väl in i den klassiska, stickade stilen med ren ull, ”klassiskt sticksig för en genuinare känsla” som Jenny säger med ett leende.

- Det nya som smyger sig är det stickade: flätstickat, kabelstickat och melange, liksom givetvis Jaquardmönster, säger Jenny. Dessutom tycks mocka vara på väg att ersätta skinn när det gäller detaljer, det syns tydligt och ligger i linje med vintage-trenden, som jag är ganska säker på fortfarande kommer att vara stark när vi besöker Bread & Butter nästa år.

Fest även för smakläkarna

Berlin i januari bjöd på många upplevelser – men dock främst av kulinarisk art, eftersom shoppingen fortfarande dominerades av rea när Linda och Jenny var där. De hann dock notera att småblommigt kommer inför våren, precis som väntat.

De passar också på att skicka med några tips där man både kan äta och slappna av efter shoppingen: framför allt restaurangen Lebensmittel in Mitte på Rochstrasse, som bjöd på en typisk tysk charkuteri-upplevelse i en härlig miljö: ”bra mat och gott vin”, som Linda uttryckte det. För frukosten rekommenderas restaurang Oliv på Münzstrasse och den som önskar smaker från sydligare breddgrader är den italienska trattorian Stella Alpina på Suarezstrasse ett måste. En skön upplevelse med en viss självironisk touch som Berlinresenären inte får missa är White Trash Fast Food på Schönhauser Allee: precis vad det låter som - med bra musik dessutom!