Nyheter & Trender

 


Nyheter & Trender


Kvalitet, flexibilitet och miljö

Kvalitet, flexibilitet och miljötänk utöver det vanliga är värden som Marbäck Tricot tillför Unibrands‐koncernen. Jonas Lorentzon, VD för Marbäck Tricot, står med båda fötterna i Sjuhärads textila tradition och erbjuder Unibrands kunder mycket mer än bara högkvalitativa barn‐ och yrkeskläder.

Hösten 2010 stod många producenter i västvärlden inför en smärtsam verklighet: den Asiendominerade produktionen drabbades av ökande priser och förlängda ledtider. Det blev också alltmer kännbart att flexibiliteten fått stryka på foten: avståndet till producenterna gjorde det svårare att behålla kontrollen över slutresultatet.

‐ Vår största fördel är att vi har närheten och därmed snabba ledtider – det ger oss flexibilitet, hög kontroll och möjligheten att ta hand om mindre order, säger Jonas Lorentzon.

Ekologiska material och mindre spill ger bättre miljö
Trettio procent av allt som körs i maskinerna i Marbäck är ekologisk bomull, producerad i Grekland och Turkiet av certifierade producenter. Tillverkningsprocessen sker med total
transparens och den ekologiska bomullen är hett eftertraktad, varför det ibland händer att stickeriet nekas köp eftersom det inte finns något ekologiskt kvar.

  ‐ Tack vare den höga säkerheten under tillverkningen kan vi lova våra kunder 100% ekologiska varor, utan en sekunds tvekan.
En annan av miljöfördelarna är just de mindre kvantiteterna – det ger möjlighet att beräkna materialåtgången mer exakt och minskar spillet, som är en stor miljöpåverkan. Jonas pekar på att storproduktion i Asien ofta leder till överköp, vilket i sig är negativt för miljön, redan innan de långa transporterna räknats in.

‐ Stickeriet är hjärtat i vår verksamhet och kommer att stanna kvar i Marbäck – det är helt enkelt för långt till Kina. Vi tillverkar tygerna här och syr upp plaggen i Lettland ‐ transport sker med lastbil och färja över natten. Både ledtiderna och transportsträckorna är korta i jämförelse med Asienhandeln.

Hög kvalitet för både barn‐ och brandskyddsplagg
Marbäck Tricot arbetar mestadels med garnfärgade, krympfria trikåvaror i randigt eller enfärgat och inriktar sig mot baby‐, barn‐ och yrkeskläder. Stora kunder idag är t.ex. Gant, med plagg som body och juniorpiké på inköpslistan, och Polarn O. Pyret, där babykläder som bodys och long‐johns i randigt dominerar.

Inom yrkeskläder handlar det mycket om olika typer av högkvalitativa certifierade plagg, som t.ex. EN 471 high visibility och EN 11612 flame retardant. Det blir även profilkläder av högre kvalitet och metervara i både syntet och bomull med och utan lycra. Gemensamt är att de anställda på stickeriet i Marbäck kan sina maskiner och material.

‐ En anledning till att vi inte outsourcar produktionen är att kunskapen som finns i Marbäck är oersättlig, säger Jonas. När vi säger att vi kan leverera en komplicerad specialbeställd produkt så håller vi inte bara vad vi lovar, vi gör det med högsta kvalitet.