Nyheter & Trender

 


Nyheter & Trender


Rustika toner - med pälsbräm

Vintagetrenden håller i sig och färgerna vecklar ut sig ett vackert spektra av jordtoner med flaggskepp som senap och vinrött. Parkas i sliten och tvättad bomull, täckjackor med duffelknäppning: Unibrands designers visar smakprov av allt det Berlin och Bread & Butter‐mässan bjöd på.

I januari‐kylan begav sig Unibrands designer Jenny Tjärnbro söderut, mot den tyska huvudstaden Berlin och tradeshow‐mässan Bread & Butter. Den gamla flygplatsen Tempelhof utgjorde en perfekt bakgrund till ett mode där vintage är ledordet: rustikt, patinerat, slitet och tvättat.

‐ Det är en sliten vintage‐känsla i sköna vardagstoner som dominerar till hösten, säger Jenny. Tvättad bomull, pälskragar och läderdetaljer är saker vi redan sett ‐ det är färgerna som ger en kick: svart saknas nästan helt.


Senapsgult och rostfärgat

Färger som senapsgult, rostfärgat och vinrött är starka inför hösten och andra hänger med: brun, kamel, navy, grå‐blå, army‐grön och grön‐blå. Jeans och chinos i nya färger, parkas med huva och den klassiska täckjackan med duffelknäppning – allt andas en 40‐talsinspirerad men tidlös vintagekänsla.

‐ Skulle jag ge två tips för ytterkläder så är det täckjackor i senapgult eller grå‐blå och parkas i rostrött eller senap med läderdetaljer och pälskant på huvan, säger Jenny. Våga göra plagg i annat än marin och svart – kunderna är definitivt redo för mer färger!

Den trendigaste accessoaren är utan tvekan kanvasväskan med läderdetaljer: den kan antingen vara vintage eller helt ny, redo att slitas in. Det sportigare modet däremot är helt inne i 70‐talet, både i färger och snitt. Det syntes på mässmontrarna, där t.ex. Hummels monter liknade en gillestuga där inredningen gick i brunt och orange. Mest spektakulärt var dock Tommy Hilfigers monter, där modellerna skrinnade runt på en skridskobana.


Berlin – ungt och trendigt

Även om Berlinborna precis runt mässan kanske är aningen mer uppklädda än annars, så är Berlin ungt och trendigt i modet. Streetmode har en framträdande plats både i Adidas trevåningskomplex och Pumas butik på Tauentzienstrasse ‐ men Jennys tips för Berlin‐shopparen är dock kvarteren runt Hackesche Höfe: när man gått av vid t‐banestationen Hackescher Markt finns, i riktning mot mot Neue Schönhauser Strasse, Münzstrasse och Alte Schönhauser strasse, t.ex. WESC, Urban Outfitters, Weekday, Hugo Boss, Adidas, Superdry, Diesel, Pepe Jeans och Mango, blandat med second-handbutiker, mindre boutiquer och enstaka tyska unga designers.

På gatorna märker man även att jeansmärkeskedjornas mode har stor genomslagskraft. Vårens mode har inte riktigt hittat ut i butikerna än, men den färgstarka trenden syns redan i det lilla som kommit ut när butikerna successivt avslutar sina reor. Mer om vårmodet kommer i april – London, München och Barcelona finns på önskelistan för Unibrands designers på trendspaning, men det är inte omöjligt att de återvänder till trendsäkra Berlin.