Nyheter & Trender

 


Nyheter & Trender


Safari och Nordafrikanskt – eller färgstarkt

Ett sandigt, etniskt tema med doft av Nordafrika och färgtoner från oliv till ockra och beige. Flytta blicken ett steg och ett enkelt, avskalat mode med bländande citrusfärger framträder. Detta är bara två tydliga trender ur vårens trendrapport från London, München och Amsterdam.

- Safarilooken är ett säkert vårtema – lika säkert som vårsolen, säger Jenny Tjärnbro som är designer på Unibrands. Helt enkelt därför att det är både ledigt och snyggt på samma gång. 

Det som är nytt i år är att det etniska temat drar mer åt det nordafrikanska med ockra, rost och brons som komplement till klassiska oliv och kaki. Plaggen i den nyskrivna trendrapporten visar än så länge ett ganska klassiskt safarimode med armybyxor och västar med otaliga fickor och dragkedjor i brunt, beige och oliv. 

Jenny tror att det etniska temat troligen blir starkare först nästa år. Det tar sig uttryck i både etniskt inspirerade mönster och stora tryck – inte bara djurprint, som redan hängt med några år men som troligen finns kvar även 2012. De stora, grafiska mönsterbilderna med mycket färg kan komma att bli väldigt heta.

- Accessoarer blir ännu viktigare och jag tror att fler kommer att våga ta ut svängarna, även i Sverige, ler hon. Kanske en Panama-hatt eller rent av ett par färgstarka skor, för den som vågar.

Jenny är den yngsta av de tre designers som arbetar på Unibrands och hon trivs med trendresorna till München, Amsterdam och inte minst London. Ska man ge sig in på att jämföra Sverige och Europa så tycker hon att svenskarna föredrar mot en mer avslappnad och ledig stil, ofta lite sportig. Den mer dressade kontinentala stilen är mindre vanlig i Norden, vilket hon kan sakna lite eftersom hon själv ofta designar med brittisk överklass i bakhuvudet.

En stil som Jenny ser kommer både för dressad och sportig stil är de starka färgerna:

- Våren 2012 kommer att gå antingen i safari eller färgstarkt, säger hon och nickar menande mot bilderna på t-shirtar, skjortor och byxor som går i färgstarka nyanser av citrus, lime och chockrosa. 

De sportiga plaggen är retroinspirerade med linjer från både 70- och 80-tal, medan de mer dressade plaggen går ytterligare ett årtionde bakåt till enkelt och rakt 60-tal. De stora kedjorna kommer att ha både safari och färgstarkt, men Jenny tror inte att kunderna inte kommer att blanda de båda stilarna trots att de hänger bredvid varandra i butiken. 

- Såvida man inte är ute efter att sticka ut. Att chocka sin omgivning med sin stil handlar inte längre om nitar, piercing och spikes, utan om att våga blanda stilar, tycker Jenny. 

Somliga saker förändras dock inte - rosa och rött kommer fortfarande att vara snyggt ihop, även nästa år.